Vi er inne i den perioden i året, der vi nordmenn koser oss litt ekstra. En periode som gjennom århundrer har vært en spesiell feiring, der kun det beste skulle nytes. For vi har nemlig feiret jól før kristendommen kom til Norge, der vintersolvervet var tiden man nøt den beste maten man hadde spart og ikke minst juleølet.
Salting, tørking, sylting var noen av konservasjonsmetodene man brukte før, og som på mange måter har vært med på å forme norsk matkultur. Pinnekjøtt er en av våre deiligste juleretter, og diskusjonen om det skal være røkt eller urøkt er like regionsbestemt som hvilket fotballlag man holder med. Hvordan det å lute tørrfisk vet man ikke helt nøyaktig, men det man vet er at hvilket tilbehør man skal nyte til nå i juletiden er like varierende som hva man ønsker til seg til jul. Så kommer jo rakfisken, spekematen, gravlaks, julekakene, mølje, risgrøt, mølje.
Og dette er jo også høytiden for en av våre eldste drikketradisjoner her i Norge, nemlig juleølet. Ordet jul kommer jo sågar fra ølets fantastiske verden, og Torbjørn Hornklove. Han var skald rundt år 900, en tittel som var gitt norrøne diktere, poeter og historiefortellere. De jobbet ofte for konger og høvdinger, hans hyllingsdikt «Haraldskvedet» snakker han om sin konge i det sjette verset: «Úti vill jól drekka». I moderne tolkning ville det betydd «Ute (på havet) vil han (kongen) drikke jul.». Under kristningen av Norge fikk man ikke nordmenn til å endre kulturen rundt jul og ta den kristne skikken med «Krist Messe», og man beholdt dermed begrepet «jul» for den perioden vi er inne i nå. Man videre fastsatte dette gjennom både Frostatingsloven og Gulatingsloven, og juleøl og julemat har hengt sammen som hånd i hanske.
Men det er også rimelig å tro at også andre drikker ble nytt med julen, for dette var tross alt tiden for å feire med det beste av det best. Ting som mjød, sider og kanskje litt importert vin var å finne rundt forbi, og det er i hvert fall noe vi bruker i dag. Sider har vært produsert i Norge lenge, og spesielt det siste tiåret har kvaliteten og ikke minst tilgjengeligheten gått rett i været. Og vin er alltid noe som går godt med maten, med store variasjoner på regioner, druer og prosess, er det ingen tvil om at noen av de nå mest klassiske kombinasjonene kommer fra moderne eksperimentering med god drikke og god mat.
Derfor har jeg satt sammen mine beste tips til hva du bør drikke til julematen, måtte det være øl, vin eller sider. Dette er produkter som for det meste er lett tilgjengelige, men om noen må også bestilles avhengig av hvor du er. Så pass på å være ute i god tid med å få tak i drikken du ønsker deg til julen, det er mye bedre å være tidlig ute enn å komme i siste liten.
Drikke til ribbe
Over halvparten av nordmenn spiser ribbe til jul, og det har blitt en av de virkelig klassiske julemiddagene i Norge. Den alltid like kritiske delen av ribbestekingen er å få en perfekt og sprø svor, men etterhvert virker det til å være flere og flere om får kontroll på det. Man ser også stadig større eksperimentering med marinering og krydderbruk, selv om det klassiske måten å servere det på er med solide mengder salt og pepper. Ribbe har jo selvfølgelig mye fett i seg, og hva man serverer ved siden av har også mye å si; medisterkaker, julepølser, potet og brunsaus har alle smaker som vil ha noe å si på drikkevalget.
Når man skal velge øl til, er det viktig å finne en øl med litt høy alkoholstyrke for å best kunne bryte fetet ribben har. Om man i tillegg går for en øl med litt fruktighet, så har man noe som løfter frem smakene i ribben. Min anbefaling går til en av de klassiske juleølene, nemlig Ringnes Julebokk:
- Navn: Julebokk
- Bryggeri: Ringnes Bryggeri
- Land: Norge
- Utseende: Mørk brun farge, med et flott skum.
- Lukt: Dufter av mørk malt, tørket frukt og søtlig, mørk karamell.
- Smak: Har en god fylde og et lett krydret avsluttning, med en lang og kremet finish som renser fint opp etter en tung middag.
Går man til siderens verden vil det være en fordel å finne en sider med moderat sødme, for å ikke forsterke fettsmaken i ribben. Med litt frisk syre kan man leske opp etter den tunge maten, uten at det tar overhånd i smakene. Valget her går til Åkre Gard Edel Sider.
- Navn: Edel Sider
- Sideri: Åkre Gard
- Land: Norge
- Utseende: Krystallklar, lys grønn farge.
- Lukt: Fruktig eplearoma, med litt grønne urter og stemorsblomst i aroma.
- Smak: Veldig saftig eplepreg og en god balanse mellom sødme og syre. Avslutter med et frisk sitruspreg.
Drikke til pinnekjøtt
Uten skikkelige muligheter for kjøling av ferskt kjøtt, var røyking, tørking eller salting måter man kunne bevare kjøttet lengst mulig på. Og dermed oppsto pinnekjøtt. Eller… Pinnekjøtt er jo både røkt og urøkt, og det er som oftest geografien som bestemmer. Hordaland, Sogn & Fjordane og Nordfjord er det røkt som gjelder, og det har sine fordeler å ha det røkt da det både gjør det mer smaksintenst og ofte mer mørt. Men urøkt er jo også deilig, og har mye fet og smaker slik som den røkte utgaven har. Når man legger til potet, grove pølser og kålrotstappe får man også litt sødme og enda flere gode smaker å ta hensyn til når man skal velge drikke til.
I ølets verden kan man jo nesten jukse litt, for man har røykmalt som jo gir fantastisk godt ekko til røkt pinnekjøtt. Jeg har dog valgt en øl som vil passe godt til både røkt og urøkt pinnekjøtt, som vil omfavne lammesmakene godt og hjelpe å «bryte ned» fettet. Min anbefaling er fra Drammen, nemlig Haandbryggeriets Nissemor.
- Navn: Nissemor
- Bryggeri: Haandbryggeriet
- Land: Norge
- Utseende: Dyp brunlig farge, på grensen til sort.
- Lukt: Dufter søt malt, lett kaffe og varme krydder.
- Smak: Ølet er søtt og maltdominert når man smaker på det, med melkesjokoladepletter, mocca og kanel som en del av smakene. Har en frisk og tørr avsluttning, som gjør at det oppleves som veldig leskende og forfriskende.
Når det kommer til sider så trenger man litt kompleksitet og friskhet til pinnekjøtt, uansett om det er røkt eller ikke. Dette er fordi det er såpass mye smak og fett i pinnekjøtt, at man bør ha nok struktur i sideren for å balansere opp smaksopplevelsen. Nok en gang faller valget på en Hardangersider, nemlig Alde Eplesider 2021.
- Navn: Alde Eplesider 2021
- Sideri: Alde Sider
- Land: Norge
- Utseende: Dyp, høygyllen farge.
- Lukt: Meget epledrevet aroma, som av nypressede epler. Har også et lett urtepreg og søtlig appelsin i aromabildet.
- Smak: Lett perlende og søtlig i anslaget, med urter og epler i midtpartiet. Har en lett bitterhet i ettersmaken, som vil bryte fettet godt.
Drikke til lutefisk
Når man tenker på selve konseptet lutefisk, så er det egentlig litt fascinerende at det er såpass godt som det faktisk er. Denne litt geleaktige fisken som har gjennomgått en lutingsprosess er i seg selv ikke så smaksintens, og mange mener at det er tilbehøret som virkelig gjør forskjellen. Fra brunost, sirup og lefse, til bacon, ertepurè og sennepssaus. Alt dette har en påvirkning på hvilken drikke man velger til, men vi skal gjøre vårt beste med å gi deg noen forslag som gir god suksess uansett.
Skal man drikke øl til lutefisk med tilbehør som har en del kraft og smak i seg, må man velge et øl som ikke overdøve selve hovedråvaren, lutefisk, men som samtidig kan friske opp etter tilbehøret. Da går tankene fort til en pilsner, der jeg har valgt Haandbryggeriets Julepils.
- Navn: Julepils
- Bryggeri: Haandbryggeriet
- Land: Norge
- Utseende: Lekker, gyllen farge med hvit skum
- Lukt: Fin, lys viennamaltaroma med touch av baguette. Har et dempet gresspreg også helt bak i aromabildet.
- Smak: Veldig leskende og balansert. Har ikke smaker som slår deg, men nyansert bakverk, malt og honning er noe man kjenner på smaken som avslutter helt tørt.
En friske og leskende sider passer også VELDIG godt til lutefisk, men man trenger en med litt karakter også for å ikke svinne henn mot tilbehøret. Valget faller på en fransk sider med en lang historie, nemlig Dupont Cidre Bouchè 2021.
- Navn: Dupont Cidre Bouché 2021
- Sideri: Domaine Louis Dupont
- Land: Frankrike
- Utseende: Lett skyete, strågul farge.
- Lukt: Har et deilig autloyspreg med gjær og bakt eple som aroma.
- Smak: Ganske kraftig og robust munnfølelse, med smak av bakte epler og lett bakverk i avslutningen.
Drikke til torsk
Om man går tilbake i tid var fersk fisk også et av høydepunktene i julefeiringen, og ble servert i mange juledekorerte kjøkken rundt om i landet. Etterhvert har det blitt litt færre, men fortsatt er juletorsken å finne. Den tradisjonelle måten å servere den på er å trekke den i vann å servere med kokte poteter, gulrøtter og Sandefjordsmør, men man finner også mer moderne varianter der man baker eller damper fisken og er mer eksperimentell med tilbehøret. Man må uansett passe på å velge drikke som kan løfte frem smakene i maten, uten å bli forstyrrende eller overta smaksbilde. Stikkordet her er med andre ord balansekunst.
I ølets verden er det vanskelig å ikke tenke hveteøl når man skal servere lys fisk, rett og slett fordi det både er forfriskende og har smaker som løfter frem fisken på en bra måte. I tillegg er det lav bitterhet i de aller fleste, som absolutt er en fordel når man har med såpass sarte smaker å gjøre. Valget faller på Berentsens Brygghus sin Belgisk Wit.
- Navn: Belgisk Wit
- Bryggeri: Berentsens Brygghus
- Land: Norge
- Utseende: Uklar, lys strågul farge.
- Lukt: Gjærdrevet aroma med preg av sitrus, baguette og urter.
- Smak: Leskende og forfriskende i anslaget, drevet av appelsin og moden, gul frukt. Har en fin syrlighet i finish, som renser godt opp.
Sider til fisk er nesten en no-brainer, og det er en fordel å velge en sider uten for mye syrlighet fordi det er sjelden mye fett i slik fisk. Valget har derfor gått på en sider med litt mer sødme enn syre, nemlig Sideriet Nigard.
- Navn: Nigard
- Sideri: Sideriet
- Land: Norge
- Utseende: Strågul, lett skyete farge.
- Lukt: Ren duft av modne discoveryepler, med et lite innslag av urter.
- Smak: Fin og fruktig i starten med lett floralt preg, før en forfriskende syrlighet balanserer opp godt.
Drikke til kalkun
Kalkun til jul er mer en amerikansk import, der det er en veldig vanlig julemiddag. Men kalkun kan være veldig godt, om man gjør det rett. Med en god stuffing, god temperaturkontroll, og ikke minst et fantastisk godt tilbehør i form av potetmos, brunsaus, tranebærsyltetøy og grønnsaker. Drikken til kalkun bør ta hensyn til at det ikke er mye fett i retten, men gjerne en del krydder og smak fra tilbehøret.
Da kalkun til jul er en amerikansk juletradisjon, er det fristende å velge ølet også fra uniten. Her har valget falt på en øl som har en del av de gode, rike smakene man finner i tilbehøret og stekeskorpen, nemlig Maduro Brown Ale fra Cigar City Brewing.
- Navn: Maduro Brown Ale
- Bryggeri: Cigar City Brewing
- Land: USA
- Utseende: Mørke brun med et moccafarget skum
- Lukt: Dufter av mørk malt, lett granskudd, kaffe og lys kaffe.
- Smak: Søtlig maltprofil som balanseres opp mot den bitre humleprofilen, i en rik og lang ettersmak med et lett sjokoladepreg.
Skal man gå for en sider er det en fordel å finne en sider som har litt mer fylde og ikke for mye syre, og gjerne med en ekstra dimensjon for å gjøre kjøttet litt mer interessant. Valget faller da på en sider med humle, nemlig Aga Sideri sin Humlepung.
- Navn: Humlepung
- Sideri: Aga Sideri
- Land: Norge
- Utseende: Gyllengul farge.
- Lukt: Dufter av modent eple, tropisk frukt og noe floralitet.
- Smak: Fyldig med et klart eplepreg, lett mineralsk og med noe grønne urter. Kremet munnfølelse.
Drikke til nøttestek
Julen er for alle, og det gjelder selvfølgelig også vegeterianere. Dette har blitt en større og større gruppe her til lands, som eksperimenterer med spennende grønnsaksretter. Pescetarianer kan selvfølgelig spise de tradisjonelle fiskerettene, men vegetarianere har fått en forkjærlighet til nøttestek i juletiden. En rett med mye smak av nøtter, krydder og grønnsaksbuljong, gjør den til en spennende rett å kombinere drikke til.
Det føles neste som juks å velge øl til nøttestek, siden det finnes såpass mange øl som har en klar nøttekarakter i seg. Valget har falt på en klassisk belgis dubbel, som har mange av de komplimenterende smakene til denne retten.
- Navn: Petrus Dubbel
- Bryggeri: Brouwerij de Brabandere
- Land: Belgia
- Utseende: Dyp brun med lett rødlige kanter
- Lukt: Dufter av søt karamell, røstede nøtter og noe krydder.
- Smak: Følger aromaen med karamell og nøtter, med en fin fylde og leskende munnfølelse.
Når man skal tenke sider til denne retten, så kan man godt tenke seg en sider med litt ekstra sødme som forsterker nøttepreget. Dermed faller valget på en pæresider fra England, nemlig Samuel Smith´s Organic Perry Cider.
- Navn: Organic Perry Cider
- Sideri: Samuel Smith
- Land: England
- Utseende: Fin mørk gyllen farge.
- Lukt: Fint preg av pære, lett sitrus og noe gjærpreg.
- Smak: Forfriskende karbonering som lesker godt, lett sødme i finish.
Drikke til karamellpudding
Karamellpudding er en dessert som har få ingredienser, men mye smaksrikdom. Tradisjonelt serveres den med karamellsausen som oppstår under stekingen, og litt fløteskum på toppen. De senere årene har også det å pynte med friske bær blitt en velsmakende trend. Når drikke skal velges til denne desserten er det både sødme og melkeproteiner man må ta hensyn til, og i tillegg til dette kommer vanilje og eggefettet. En aldri så liten nøtt å få rett.
Igjen er det nesten litt «juks» med øl, av den enkle grunn av at mange øl bruker karamellmalt, som ikke overraskende smaker karamell…. Når alt kommer til alt, er det en søt, moderne klassiker vi har valgt ut; Nøgne Ø God Jul.
- Navn: God Jul
- Bryggeri: Nøgne Ø
- Land: Norge
- Utseende: Mørk gyllenbrun farge, med et tett og flott skum.
- Lukt: Her er det maltet som råder, med duft av melkesjokolade, krydder og karamell.
- Smak: En sødmefull øl med karamellpreg og krydder, med en lett bitter avsluttning.
I siderens verden verden har det de siste årene kommet mange gode frysedestillerte eplesidere, kalt issider. Disse har mye sødme og smakekonsentrasjon, der Iseple fra Egge Gård vil gå meget godt til denne retten.
- Navn: Iseple
- Sideeri: Egge Gård
- Land: Norge
- Utseende: Litt uklar, mørk gyllen farge.
- Lukt: Aroma av karamell, nøtter, tørket eple og gul frukt.
- Smak: Fyldig og elegant, med en høy konsentrasjon av sødme, karamell og sødme i avsluttning.
Drikke til riskrem
Dette er SELVESTE juledesserten for majoriteten av den norske befolkning. Denne enkle, men allikevel så deilige desserten er også noe man kan se for seg var å nyte i tidligere tider. Fersk melk var nemlig noe som det var stort fokus på i juletiden, og når man har en risgrøt med melk, blandet i fløte, så kan man vel kalle det en skikkelig hylleste til god, norsk melk. Når man legger til en liten rødsaus får man i tillegg fruktighet, som gjør at det igjen bør være noe fruktig og litt søtt i glasset for de fleste.
Fruktøl er det ikke vanskelig å finne i ølhyllene, men å finne den rette kan kanskje være litt vanskelig. For man ønsker en med et naturlig bærpreg, med friskhet, men også med litt restsødme. Valget faller på Boon Kriek.
- Navn: Kriek
- Bryggeri: Brouwerij Boon
- Land: Belgia
- Utseende: Fin, dyp rød farge.
- Lukt: Har et fint preg av kirsebær og mandel, i en deilig harmoni av røde bær.
- Smak: Også her er det kirsebær som gjelder, med en flott fruktsødme og en frisk ettersmak.
I siderens verden har man de siste årene sett flere og flere «hybridprodukter», der man har sider basert på eple med tilsetninger av andre frukter, bær eller urter. En av disse har en spesielt fruktig tone, nemlig Hardanger Sider med Hylleblomst. Den vil gi en ekstra dimensjon i kombinasjon med denne desserten.
- Navn: Sider med hylleblomst
- Sideri: Hardanger Sider
- Land: Norge
- Utseende: Lys strågyllen farge.
- Lukt: Dufter av nypressede epler og hylleblomst, samt litt urter.
- Smak: Har et veldig søtlig anslag, med preg av eplemost og hylleblomstdrops.