Med sommeren rett rundt hjørnet, har de fleste fått satt i gang grillsesongen ordentlig. Svidde pølser, deilige spareribs, lekre hamburgere, søt ananas, helstek laks, ferske reker ja menyen er lang over ting vi liker å kose oss med nå som sommeren er her. Og for de fleste er også en duggfrisk pils en del av måltidet, men da kanskje mer som en tørsteslukker og ikke nødvendigvis som en del av måltidet. Og det er i og for seg helt greit, men det er så mye mer potensiale for en fantastisk smaksopplevelse om man velger ølet i forhold til hvilken mat man skal spise. Så her får du fem forslag til hvilke øl du kan velge, når sommerens godsaker skal fortæres.
Reker og belgisk wit
Selv om man kan argumentere for at råvaren reker smaker best på vinteren, så er det ikke sommer for veldig mange nordmenn før man har spist ferske reker, loff og majones med en liten skvis sitron over. Denne enkle retten spises fra Arendal i sør til Tromsø i nord i sommermånedene, og man har de siste årene sett at selv vi «traurige» nordmenn har startet å eksperimentere med ting som kimchi, surdeigsbrød, chilimajones og guacamole til reker.
Men uansett hvordan man tilbereder den så er det rene sjøsmaker med salt, syrlighet og en overraskende sødme fra både rekene og brødet som dominerer smaksbildet. Til dette trenger man noe som frisker godt opp for å gi lyst på enda en runde, og som kan resultere i en kombinasjon som gir nye dimensjoner til helheten. Og det vil den belgiske ølstilen wit kunne gi, en hveteøl med et lett gjenkjennelig sitruspreg takket være tilsetningen av appelsinskall og korianderfrø som er tradisjonelt.
Ølforslag; Nøgne Ø 4885 Blanc 5,0%, Hoegaarden Wit, Oslo Brewing Hygge
Helgrillet laks med belgisk blonde
Få til er så gastronomisk tilfredstillende som å ta en perfekt hel laks av grillen, snitte opp skinnet å se det flake seg helt nydelig av fisken. Norge har blitt en laksenasjon uten sidestykke, og etterhvert har vi også begynt å benytte oss av denne fete, smaksrike fisken på grillen. I biter eller hel, innpakket, marinert eller i form av en burger, utgavene er mange og varierte, så det er ikke rart at man ser mer og mer laks på grillen.
Med sin rike smak og høye fettinnhold, er laks en spennende råvare å velge øl til. Selvfølgelig spiller tilberedningsmetode mye inn på hvilken øl man bør velge, og det er viktig å velge en øl med lav bitterhet og høy friskhet slik at den ikke overdøver smaken av fisken. Her vil den belgiske ølstilen blonde passe godt til, som har både fruktighet og friskhet nok, uten for mye fylde eller bitterhet. Man kan også forvente seg lett sitrus- og urtepreg, som jo er veldig kledelige smaker i forhold til laks.
Ølforslag: Kinn Bryggeri Munken, Grimbergen Blonden, Omer Traditional Blonde
Gode pølser og pils
De siste årene har vi sett en fantastisk utvikling på utvalget av pølser og pølsetilbehør, og man skal ikke mange årene tilbake i tid før pølser på sommeren var synonym med den gode, men ganske monotome grillpølsen. Nå finner man pølser inspirert av Italia og Spania, av lam og rein, med tilbehør fra hele verden tilgjengelig i kjøledisken. Når man i tillegg til dette legger til de mange bøkene om temaet (det finnes en egen bok som heter Pølser og Pils…), så byr et godt pølsemåltid nesten alltid på stor variasjon og smaksrikhet i 2023.
Og det er ikke en øl som passer til alt, men det er en stil som seiler frem som et godt alternativ: pils. Få ølstiler er så leskende og forfriskende som en god pilsner, og utvalget også her har blitt større enn noen gang. Selvfølgelig leverer de store industribryggeriene kvalitet som alltid, men flere og flere håndverksbryggerier brygger fantastisk gode pilsnere. De har ofte «det lille ekstra» som gjør at disse passer spesielt godt til mat, ikke bare som tørsteslukker, men som smaksforsterker i måltidet.
Ølforslag; Nøgne Ø Classic, Pilsner Urquell, Rygr Brygghus Transatlantisk Pilsner
Øldampede blåskjell
Havet er en skattekiste av råvarer, og det går vel ikke ann å si skalldyr uten at man tenker på blåskjell. De sterke Atlanterhavsstrømmene langs norskekysten er med på å føre enorme mengder vann frem og tilbake, og sørger for at blant annet norsk blåskjell får en egen smaksrikhet som man kan plukke selv på stranden. Og om man skal hente inspirasjon fra verdedns sterkeste ølkultur, så kan jo belgierne inspirere oss til å dampe blåskjellene i øl kanskje?
Når det kommer til hvilke øl som passer til så er det mange ølstiler som kan passe godt til, men det er nok ingen som er like gode til som klassiske surøl. Vi snakker ikke her om surøl med frukt, laktose eller slikt, men rene surøl som har en magisk syrlighet i seg. Dette kan være gose, berliner weisse eller geuze, som alle har en syrlighet fra melkesyrebakterier. Om man går for geuze eller gose har de ofte en mineralitet også, som passer blåskjell som hånd i hanske.
Ølforslag; Original Ritterguts Gose, Boon Oud Geuze, Lervig Sour Suzy
Hamburger og IPA
Øl og burger er selve fundamentet for de mange gastropubene vi har her i Norge, og det er jo slettes ikke rart, for en god burger med en god øl er jo aldri feil. Om man går 15-20 år tilbake i tid var dog norsk hamburger generelt et trist kapittel, med flatpresset, frosen kjøttdeig som alltid ble stekt med grillkrydder. I dag får man wagu-burger, lammeburgere, blåmuggostburgere, vegetarburgere, fiskeburgere, ja utvalget er helt enormt. Og kvaliteten har også gått veldig opp, og får man i dag servert en tørr, centimeter tykk lefse av en hamburger, så er det rett og slett en skuffelse.
Selv om burgere er mye forskjellig i disse dager, så er det et par ting som nesten alltid går igjen: mye smak, fries, og gjerne noe litt fett som bacon, ost eller lignende. Og det er dette som gjør IPA til en meget god følgesvenn til burgere, og da spesielt de IPA`ene med litt bitterhet. For de har nemlig nok smak og personlighet til å matche burgerne, friskhet fra humlen som slukker tørsten og ikke minst en bitterhet som renser etter fettet. Husk; til burgere er det best med vestkyst IPA`er, som har bitterheten fra humlen i seg.
Ølforslag; Haandbryggeriet Fyr & Flamme, Kinn Bryggeri Vestkyst, Grünerløkka Brygghus Løkka IPA
Ferske jordbær og fruktøl
Norge har verdens beste jordbær! Det er en drøy påstand, men når det er sommer, sol og ferske jordbær på tallerkenen, da er det ingen bær i verden som er så gode. Den drøye sødmen bringer frem den fantastisk konsentrerte jordbærsmaken, og bærene er så saftige at det renner nedover leppene når man tar selv den minste bit. Servert klassisk med vaniljesaus, krem og kanskje en klatt vaniljeis, så har du den perfekte sommerdesserten.
Og dette fortjener en god øl til, som løfter smaksopplevelsen og bringer det til nye høydder. Her går tankene fort til fruktøl, og mer spesifik de litt søtere kirsebærølene som kriek fra de litt større belgiske bryggeriene. Disse har et friskt anslag som løfter frem bærpreget og demper sukkerpreget litt, og gjerne en bærsøtlig fruktighet i avsluttningen som skaper en ny dimensjon til desserten. Resultatet er magisk og fantastisk godt!
Ølforslag; Boon Kriek, Baladin Mama Kriek, Liefman Kriek Brut
Øl til mat er et sorgens kapittel i norsk restaurantbransje. Har egen leilighet i Bamberg i nordbayern. Det er et eldorado for den som liker øl. Hadde med hjem noen flasker fra Rittmayer, 1422 en Vollbier hell. Super til rekeaften. Stå på for komboen øl/mat.
Vi har mye å gå på i Norge når det kommer til øl- og matkultur, en kultur vi dessverre ser ut til å ha glemt.
Så er det opp til oss, den lille menigheten, og prøve å vise folk hvor bra det faktisk kan være 🙂