Med så mye godt og deilig på menyen om sommeren, så bør det jo få følge av noe godt i glasset også. Øl er veldig anvendelig og forfriskende, og har smaker som kan løfte maten opp og skape noen veldig gode smaksopplevelser. Derfor får du her 5 gode ølforslag til sommermaten.
Lytt til Kulinarisk Ølprat om dette temaet
Wit
Denne ølstilen er laget med hvete som i seg selv gir mye friskhet, og om du legger til det faktumet at den også er tilsatt appelsinskall og korianderfrø så har du en vinnende kombinasjon til norsk fisk og skalldyr som det spises mye av om sommeren. Min anbefaling er den italienske Theresianer Wit fra Italia, som er en leskende og kremet øl med et hint av sitrus.
Brown Ale
En britisk ølstil som man skulle tro var skapt for grillmat. Det brukes litt brent malt i produksjonen som gjerne har smak av maillard, en smak som også oppstår når man griller kjøtt. Med andre ord er dette en perfekt øl til kjøtt som grilles eller røykes lenge. Min anbefaling er den erkebritiske Samuel Smiths Brown Ale, som er en klassiker med god value for money.
Pils
Denne kjenner du godt til allerede, med sin forfriskende smak, brød- og urtepreg og noe som er deilig på varme sommerdager. Jeg vil anbefale denne stilen til lyst kjøtt og salater som ikker er så smaksintense, og Rygr Brygghus sin Transatlantisk Pilsner er den jeg vil anbefale deg. Laget med norsk malt og til en veldig god pris.
Saison
En belgisk «gårdsøl» som ble laget til slåtten, og som har en helt unik gjærkarakter. Den kan minne litt om gress og urter, med et hint av syrlighet og med god kompleksitet. Dette fungerer veldig godt med lyst kjøtt og litt krydret mat. Glazen Toren Saison d`Erpe-Mere er min anbefaling, en belgier du får tak i det meste av landet.
IPA
Her tenker jeg på den amerikanske «old school» IPA`en med bitterhet, mye humlebruk og en forlokkende floralitet, grapefrukt, nyslått gress og sitrus i smaksbildet. Her kommer man ikke unna Ægir IPA, som har blitt en aldri så liten klassiker til mer smaksintens og fet mat som hamburger og pizza.