Publisert Legg igjen en kommentar

Brioche

Brioche er originalt en fransk brødtype, og er særdeles anvendelig. Både som tilbehør, egen rett, dessert eller hovedrett. Den består hovedsakelig av egg, smør og melk, og akkurat denne oppskriften er salt og ment som tilbehør eller del av en hovedrett. Det er enkelt å lage, veldig saftig og særdeles velsmakende.
Nok til 8-12 boller

  • 2,5 dl vann
  • 2 ts tørrgjær
  • 3 ts melk
  • 450 gr siktet hvetemel
  • 4 ts usaltet smør
  • 2 egg
  • 1 ts salt
  • 2 ss sesamfrø

Start med å varme vannet og melken til den er lunken, fingervarm på 37 grader. Tilsett så gjæren og bland godt, la det stå å syde i 5-10 minutter.
Kutt smøret i biter og la det bli mykt, ha så dette, melet og saltet i en bolle. Bland dette sammen med fingrene, til blandingen blir som fint brødkrum.

Tilsett så eggene og den varme væsken med gjær, og bland godt med fingrene. Dette blir skikkelig sticky, men pass på at det hele er godt blandet. Tilsett så litt og litt mel, og gna godt. Den vil fortsatt være sticky, men etterhvert som du gnar deigen og glutenet begynner å bli seigt vil den bli fastere. Den er ferdig når den er myk og spenstig, så er det bare å ha den i en bolle og la det heve til dobbel størrelse, ca 1-3 timer.

Når den er ferdig hevet tar du den ut av bollen, og knar den til 8-12 like store bolleemner. La disse også heve til dobbel størrelse, som du legger på et oljet bakepapir. Hevingen tar ca 1 time. Forvarm ovnen på 200 grader. Skal du gjøre det som franskmennene kan disse stekes sammen i en brødform som et brytebrød.

Ta så bakepapiret på et stekebrett, pensle med egg og strø over med sesamfrø. Sett bollene i ovnen i ca 20 minutter, eller til de begynner å bli gylne. Når du setter dem inn tar du 1/2 dl vann i bunnen av ovnen før du lukker døren raskt, dette vil være med på å gi en deilig sprø skorpe.

Avkjøl på rist, og server varme med pålegg, eller sammen med for eksempel lakseburger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *