Publisert Legg igjen en kommentar

Øl vs vin

I Norge handler vi øl og vin i samme butikk, og Vinmonopolet er et fantastisk sted både for øl- og vinelskere. Det er noen klare forskjeller på øl og vin, og vi skal utforske å sammenligne de i denne artikkelen.

Vin er i sin enkelhet fermentert druejuice, der jordsmonn og vekstvilkår har enormt mye å si for sluttresultatet. Dette gjør også at en vinbonde allerede vet hvilke produkter det er forventet at han skal produsere, basert på dette. Når det kommer til smaken av vin, er det ofte nyansene på produktet som gir de store smaksopplevelsene. Hvert sted har sitt særpreg, hver produsent sin variasjon, som alle byr på sin egen balanse, kompleksitet og eleganse.

Øl er et produkt av mange forskjellige ingredienser, bearbeidet for å få frem en bestemt smak, aroma, farge og struktur. Selv om det er over 100 forskjellige ølstiler finnes det tusenvis av tolkninger av hver enkelt stil, slik at det smaksbildet som males i glasset er bestemt mest av bryggerens kunnskap og ferdigheter. Resultatet er ofte et tydlige og dominerende smaks- og aromabilde, der man gjerne kjenner igjen klare råvaretrekk.

Her har jeg sammenlignet noen av de mest populære vindruene i verden, med ølstiler som leverer mange av de samme særegenhetene som vinen disse druene produserer.

Cabernet Sauvignon og flamsk brun

Cabernet Sauvignon er verdens mest populære rødvinsdrue, kjennetegnet med smaker av mørke bær, kirsebær, treverk og lett krydder. Til sammenligning lagres en flamsk rød i 1 til 3 år på eikefat, og har preg av tørket frukt, kirsebær, lett treverk og en frisk avsluttning

Syrah og amerikansk brown ale

Syrah produserer kraftige viner med høyt tanninnivå, preget av blåbær, tobakk, grønn pepper og melkesjokolade. En amerikansk brown ale har et smaksrik kombinasjon av maltrik sjokolade og rugbrød, med et urtete humlepreg.

Merlot og britisk porter

Merlot er en velkjent «blandingsdrue» som gir juicy viner, preget av plommer og sjokolade, lite taning og et lett søtlig preg. En britisk porter har ofte et ekstra fruktpreg, komplimentert av sjokolade og nøttepreg fra maltet.

Zinfandel og baltisk porter

Zinfandel er preget av høy fruktighet, eksotisk krydder og tobakk, og er en mellomsøt vindrue. Baltisk porter er både tørr og fruktig, med maltpreg av sjokolade, tørkede bær og krydder, med en lav bitterhet i finish.

Riesling og wit

Riesling byr på smaker av lime, mineraler, grønne epler og forfriskende syrlighet. Veldig friske og matvennlige, og kan inneholde en del restsødme. Wit er en hveteøl med smak av applesin og koriander, god fruktighet og en rik munnfølelse.

Champagne og berliner weisse

Champagne er laget av Chardonnay, har masse eleganse, friskhet og kompleksitet preget av autolys, epler og mineraler. Berliner Weisse har også blitt kalt «Champagne du Nord», har en god friskhet og preg av epler og lett brød, ofte med et lett mineralpreg i finish.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *